Home
Observatie- en uitzichtpunten
Recreatie mogelijkheden
Bellevue
Fauna
Flora
Bijzondere waarnemingen
Paddenstoelen
Ligging en geografie
Links
Contact
Fochtelooerveen
Adder versus Blauwborstje
Adder versus Levendbarende hagedis
Bladwesp Vliegende aardbei
Gelobde maanvaren
Grote mierwesp
Rups in de sneeuw
Sterrenschot of Heksensnot
Stinkdier
Veenhooibeestje late vlieger
Vreemde stelletjes
Witte wieven
Sterrenschot of Heksensnot

Sterrenschot of Heksensnot, zo worden de eileiders en de bijna volgroeide eitjes genoemd van een kikker. In het voorjaar kan dit weleens gevonden worden.Vaak gaat het dan om uitgespuugd Sterrenschot wat een reiger of bijvoorbeeld bunzing niet smakelijk vond. Het zijn dus de onverteerde eileiders en de bijna uitontwikkelde eitjes van een kikker. De kikker draagt dit bij zich en zet de eitjes vrijwel meteen na de winterslaap af (tenminste de vroege soorten). Zodra het in het water terecht komt zwelt het eikapsel op en dat is de ons bekende dril. Bij het verorberen van een kikker zal een reiger last krijgen hiervan, want zodra het in aanraking komt met vocht zwelt het ook in het lijf van de reiger op en dat wordt uitgebraakt.

Sterrenschot of Heksensnot
Sterrenschot of Heksensnot
Een Klapekster spietst een kikker op een doorn of takje, maar ook de Klapekster laat dit "goedje" liever achter. Dus wat achterblijft op de tak is Sterrenschot, ook wel Heksensnot genoemd. Bij het inwinnen van informatie hierover blijkt dat het niet vaak op deze manier gevonden wordt.

 

HomeObservatie- en uitzichtpuntenRecreatie mogelijkhedenBellevueFaunaFloraBijzondere waarnemingenPaddenstoelenLigging en geografieLinksContact