Home
Observatie- en uitzichtpunten
Recreatie mogelijkheden
Bellevue
Fauna
Flora
Bijzondere waarnemingen
Paddenstoelen
Ligging en geografie
Links
Contact
Fochtelooerveen
Adder versus Blauwborstje
Adder versus Levendbarende hagedis
Bladwesp Vliegende aardbei
Gelobde maanvaren
Grote mierwesp
Rups in de sneeuw
Sterrenschot of Heksensnot
Stinkdier
Veenhooibeestje late vlieger
Vreemde stelletjes
Witte wieven
Bladwesp Vliegende aardbei
 
Bladwesp_Caenolyda Reticulata De Bladwesp Caenolyda Reticulata is een soort die in veel Europese landen voorkomt, maar schaars. Deze prachtige soort heeft een zwart-rood lijfje, evenals de vleugeltjes. De vrouwtjes hebben een zwarte kop met rode strepen, de mannetjes een geheel zwarte kop. Ze worden tot 15 mm. groot.
In het Duits worden ze “Vliegende aardbei” genoemd. In 2007 was pas de allereerste waarneming in Nederland, de tweede was dit exemplaar wat ik aantrof in mei 2011 in het veen, helaas een dood vrouwtje.
Als ze langer dood zou zijn geweest, dan zou ze geelachtig geweest zijn. De larven van deze soort leven met enkele bij elkaar in een soort spinsel in voornamelijk de Grove den. Inmiddels is de verspreiding een feit en lijkt de soort zich hier te vestigen. Vanaf 2012 is er elk jaar ten minste één waargenomen. In Drenthe, Overijssel en Limburg is de soort inmiddels gesignaleerd. Begin juni 2014 waren er in totaal acht inlandse waarnemingen.HomeObservatie- en uitzichtpuntenRecreatie mogelijkhedenBellevueFaunaFloraBijzondere waarnemingenPaddenstoelenLigging en geografieLinksContact