Home
Observatie- en uitzichtpunten
Recreatie mogelijkheden
Bellevue
Fauna
Flora
Bijzondere waarnemingen
Paddenstoelen
Ligging en geografie
Links
Contact
Fochtelooerveen
Uitkijktoren
Vogelkijkhut
Bonghaar cirkel
Uitzicht Kleine Veen
Uitkijkpunt polder
Uitkijktoren

Uitkijktoren
Vanaf 24 oktober 2000 (officiële opening) is het mogelijk om een prachtig uitzicht te hebben over één van de laatste levend hoogveen gebieden van Europa.
De uitkijktoren
Dat de uitkijktoren behalve een mooi uitzicht geeft over het Fochtelooërveen, is het ook een waar kunstwerk wat helemaal past in het geheel.
Vele malen wordt het woord savanne in de mond genomen, U waant zich in Afrika en niet in Friesland. De kleur, maar ook het weidse uitzicht roept dat op.
Savanne
Natuurmonumenten is de opdrachtgever geweest voor het bouwwerk. Zo kan iedereen van het gebied genieten, want het is gewoon niet mogelijk om overal het veen te betreden.
Verraderlijk Prachtig uitzicht
 

Op veel plaatsen lijkt het droog, maar het is alles behalve droog, het is zeer verraderlijk!
De uitzichttoren is niet gebouwd als kunstwerk, maar is het zeker wel geworden! Het is een constructie van 18 meter hoog. 
Vanwege het gewicht van de gehele constructie is uiteraard een contragewicht nodig. Dit is niet zichtbaar, maar onder de toren ligt een contragewicht van 80.000 kilo!  

In de toren op 15 meter hoogte Uitzicht vanuit toren
Op 15 meter hoogte is een platform van circa vijftig vierkante meter met een glazen ruit. Over de breedte is een opening vanwaar U uitkijkt over het Fochtelooërveen.
Staalconstructie
 
 Naar beneden ...

De toren bestaat uit een verzinkte staalconstructie met betimmering van onbewerkt larikshout. Eerst maar eens omhoog, 71 treden, de moeite waard!

Tja, en dan weer naar beneden. De horizontale-, verticale- en de diagonale lijnen geven een vreemd beeld voor velen.


Zeven
In de omgeving wordt hij de "De Zeven" genoemd. De toren heeft namelijk erg veel weg van een gedraaide zeven. Het zal duidelijk zijn bij het zien van dit prachtige bouwwerk.


Uitkijktoren_zeven

Het is een ontwerp van de architect Dick de Haan, die helaas voor de bouw is overleden. Hij heeft niet mee mogen maken dat "de toren" meerdere prijzen heeft mogen ontvangen.
In 2001 van de Stichting Hout, de Architectuur Houtprijs;
in 2002 de Vredeman de Vries publieksprijs voor architectuur;
in 2003 de Gouden Piramide rijksprijs.
De toren is bereikbaar vanuit Ravenswoud.
Niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Tot ieders verbazing, ook bij direct betrokkenen, werd juli 2011 in de lokale krant melding gemaakt van het uiteindelijke ontwerp van architect De Haan met betrekking tot de uitkijktoren. De uitkijktoren schijnt hij destijds "Stairway to heaven" genoemd te hebben. De mensen uit de omgeving alsook de bezoekers hebben het overigens altijd over "De Zeven".
In het ontwerp van de architect zou een spiegelconstructie behoren tot de toren, deze viel toentertijd buiten de begroting.
Deze spiegelconstructie zoals hij oorspronkelijk bedacht had, heeft naar schatting 17.000 Euro gekost en werd gesubsidieerd door de Provinsje Fryslân, althans, de helft. De rest van de kosten is komen te liggen bij de gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten.
Aan het spiegelproject werd in maart en april 2012 gewerkt en was daarmee klaar.  We kunnen nu na het "beklimmen" de wolkenlucht in een spiegel zien via een soort periscoop effect, maar gelukkig ook gewoon door de open glazen wand aan de andere kant in de toren ...
Spiegelconstructie uitkijktoren
Dak spiegelconstructie uitkijktoren

De spiegelconstructie zoals deze in het dak van de uitkijktoren geplaatst is.

Links binnen in de toren, rechts zoals het te zien is vanaf de buitenkant.HomeObservatie- en uitzichtpuntenRecreatie mogelijkhedenBellevueFaunaFloraBijzondere waarnemingenPaddenstoelenLigging en geografieLinksContact