Home
Observatie- en uitzichtpunten
Recreatie mogelijkheden
Bellevue
Fauna
Flora
Bijzondere waarnemingen
Paddenstoelen
Ligging en geografie
Links
Contact
Fochtelooerveen
Datum laatste wijziging: 15 maart 2015
Algemeen Fochtelooerveen
Herinrichting Kleine Veen
Compagnonsveld
Dutch Crane Resort ALGEMEEN
Dutch Crane Resort DEELGEBIED STALLAAN
Dutch Crane Resort DEELGEBIED KOLONIEVAART
Dutch Crane Resort ESMEERGEBIED
Dutch Crane Resort NORGER PETGATEN
Natuurrampen Fochtelooerveen
O of OO
Spelregels
Waterpeil
Andere_werkzaamheden
Muggen
O of OO
Fochteloërveen of toch Fochtelooërveen?

De discussie over één O of dubbel OO is er regelmatig. Zelf schrijf ik het principieel met dubbel OO, omdat het voor mij logischer is.

De woonplaats Fochteloo wordt met dubbel OO geschreven.
Welkom in FochtelooOp een informatiepaneel van Natuurmonumenten, de beheerder, is deze schrijfwijze te vinden. Ze hanteren deze steeds, op een enkele uitzondering  na...


 

... want op een ander informatiepaneel is het op de andere manier geschreven, dubbel OO en een trema op de e.De straat waaraan het veengebied ligt wordt met het naambord Fochtelooerveen aangegeven, wel dubbel OO, maar geen trema.


Aan de andere kant van de straat staat dit bord, een verwijzing naar het veengebied, enkele O en trema op de e.


Uit nieuwsgierigheid over de juiste schrijfwijze heb ik contact gezocht met verschillende redacties van o.a. dagbladen, opleiding instituten in de Nederlandse taal en een nieuwsredactie. Er kwamen soms geen antwoorden en verschillende instanties wisten het niet zeker of het met één O of met twee OO's geschreven dient te worden of is het misschien allebei geoorloofd? Ik was dus weer terug bij af.

Uiteindelijk kwam ik terecht bij een landelijke taaladviesdienst.
Het genootschap Onze Taal brengt tien keer per jaar een taaltijdschrift uit. Tevens brengen ze het Witte boekje uit. Een alternatief voor het Groene boekje, dat beter aansluit bij de dagelijkse praktijk. De taaladviesdienst van Onze Taal beantwoordt duizenden taalvragen per jaar en werkt mee aan taalcorrectie van rapport tot troonrede.

Het advies wat ik heel vlot verkreeg is dat het logischer-wijs met dubbel OO geschreven zou moeten worden vanwege de plaatsnaam Fochteloo. Er is geen taalkundige regel voor deze naam. Dat de beheerder het met een enkele O schrijft is overigens niet verkeerd. Indien Natuurmonumenten de naam zou laten vastleggen, dan is het officieel met een enkele O, maar ook dan is dubbel OO niet verkeerd.

De keuze is dus persoonlijk. Voor mij en de site blijft het Fochtelooërveen ...

HomeObservatie- en uitzichtpuntenRecreatie mogelijkhedenBellevueFaunaFloraBijzondere waarnemingenPaddenstoelenLigging en geografieLinksContact