Home
Observatie- en uitzichtpunten
Recreatie mogelijkheden
Bellevue
Fauna
Flora
Bijzondere waarnemingen
Paddenstoelen
Ligging en geografie
Links
Contact
Fochtelooerveen
Dagvlinders
Nachtvlinders
Libellen
Overige insecten
Vogels
Reptielen
Andere bewoners
Kudde begrazers
Andere bewoners
 
Hier staan andere bewoners van het Fochtelooërveen dan de al besproken soortgroepen.

 

De Wespspin of Tijgerspin (Argiope bruennichi) is een forse spin, familie van de Wielwebspinnen. De vrouwtjes zijn moeilijk over het hoofd te zien met de grote lijven die zwart-geel gestreept zijn. Voor het leggen van de eitjes kan het vrouwtje een lijf hebben van 2,5 centimeter en met de poten erbij wel 3,5 centimeter! De mannetjes zijn niet opvallend en kunnen een centimeter groot zijn. Na de laatste vervelling van het vrouwtje gaat het geduldig wachtende mannetje, vaak meerdere mannetjes, over tot paren en overleeft dat vaak niet.
Een wielwebspin hangt met de kop naar beneden in een web en de ervaren spinnen hebben onder en boven zich een typisch zigzaggend extra web.
Wespspin, vrouwtje_Argiope bruennichi Onderkant Wespspin in web_Argiope bruennichi Wespspin met eicocon_Argiope bruennichi
De eicocon wordt meestal in augustus gemaakt en kan wel meer dan twee centimeter hoog zijn. In deze cocon kunnen zich wel honderden eitjes bevinden die in het voorjaar uitkomen. Ze blijven voorlopig in de cocon en de sterkste overleven.
De eerste waarneming in Nederland is van 1980 in Limburg, daarna is het beestje langzaam noordwaarts gekomen. Sinds 2000 komt de spin ook voor in Friesland. In het Fochtelooërveen is 2009 het eerste jaar waarin verschillende waarnemers haar voor het eerst zagen. En dan niet eentje, maar inmiddels tientallen!
Het web is meestal in de dichte vegetatie te vinden op nog geen halve meter hoogte.
Cocon Wesp- of Tijgerspin_Argiope bruennichi Cocon Wesp- of Tijgerspin_Argiope bruennichi



Deze cocon is gemaakt door de Grote Lantaarnspin (Agroeca brunnea). Dit kunstwerkje noemen ze ook een feeënlampje.
Een dag na dit schitterende kleine bouwsel zal de spin deze cocon bekleden met zandkorreltjes zodat ie minder zichtbaar is.
Deze coconnetjes hebben een boven- en benedenverdieping. De jonge spinnetjes leven in de bovenverdieping, als ze iets groter zijn zakken ze af naar de benedenverdieping.









Grote lantaarnspin cocon_feeenlampje_Agroeca brunnea



Blauw gekleurde Heikikkers_Rana arvalis

De Heikikker (Rana arvalis) leeft graag in vochtig heidegebied en/of in laag- en hoogvenen. Het water waar eiklompen worden afgezet is behoorlijk zuur. De kikker kan voorkomen in allerlei kleuren, van geelbruin, roodbruin tot groenbruin. Maar in de paringstijd kleuren de mannetjes van lichtblauw tot soms felblauw. Deze situatie kan ongeveer een week duren.


Mannetje Heikikker in paartijd_Rana arvalis
De maand maart is de paartijd. Samen met de Bruine kikker de eerste kikkers die vroeg in het seizoen paren.
Het is fascinerend zoals de kikkers kleuren, bovendien een spectaculair gezicht. Ze zitten soms met tientallen bij elkaar. Zodra gepaard is en de eitjes zijn afgezet vertrekt het vrouwtje weer. Het mannetje blijft hoop houden en blijft wat langer rondhangen.
Hier geldt, de juiste tijd op de juiste plaats om te kunnen aanschouwen.

 

Reegeit_Capreolus capreolus De Ree (Capreolus capreolus), ook een bewoner van het Fochtelooërveen. Deze reegeit had zeer waarschijnlijk een jong elders liggen en was behoorlijk angstig. Ze schrok en bleef in de buurt op veilige afstand een moment staan, precies lang genoeg voor de foto voordat ik me weer snel verwijderde.
Reeën worden door velen ten onrechte "Hert" genoemd, wat dus een andere soort is en bovendien een stuk groter.

Een zwarte Reegeit, een melanische Ree. Het melanisme is het tegenovergestelde van het albinisme.
De zwarte Reeën komen vooral in oost Nederland voor, op de Veluwe en in de Flevopolder. In Friesland minder. Melanisme komt vaker voor, vooral bij reptielen, Adders en hagedissen. Een zwarte Ree blijft overigens zowel in de zomer als in de winter zwart.


Melanische Reegeit_Capreolus capreolus

 

HomeObservatie- en uitzichtpuntenRecreatie mogelijkhedenBellevueFaunaFloraBijzondere waarnemingenPaddenstoelenLigging en geografieLinksContact